Projektlederuddannelse – Vælg det rigtige

Projektlederuddannelse - Hvad skal man vælgeAt finde projektlederuddannelse kan være lidt en udfordring. Du vil jo gerne have et solidt fundament til din rolle som projektleder og mest mulig ud af pengene.

Der findes mange udbydere og kurserne ligner hinanden. En projektlederuddannelse kan også fås fra et par tusinde kroner til op imod 100.000kr.

Så hvad er det lige der gør forskellen? Og hvad skal man være opmærksom på?

Som det første, er pris ikke den bedste indikator for det bedste valg.

Projektlederuddannelse fokus og din erfaring

En projektleder er nemlig ikke bare en projektleder.

Projektledelse af et byggeprojekt vil adskille sig væsentligt fra projektledelsen af et IT projekt. Der vil være dem, som påstår, at det er det samme, men det er altså ikke korrekt.

Så det første man skal være opmærksom på, er hvilket fokus den pågældende projektlederuddannelse har. Skal du være projektleder i et IT projekt, så skal du også have en projektlederuddannelse med fokus på IT projektledelse.

Udviklingstrin i projektlederuddannelseDernæst skal du se på din egen erfaring. Hvor meget erfaring har du inden for det felt, hvor du skal anvende dine nye kompetencer i projektledelse? og tilsvarende, hvor stor er din eventuelle projektleder erfaring inden for feltet? og erfaring med projektledelse i praksis?

Det betyder nemlig noget i forhold til den uddannelse du bør vælge.

Har du ikke så meget erfaring, giver det god mening at starte med at lære projektledelse fra bunden. Dvs. at du starter med at lære struktur, processer og værktøjer indenfor faget projektledelse. I praksis betyder det, at du bør vælge en projektlederuddannelse, der indeholder emner såsom risikostyring, estimering, planlægning, opfølgning, projekt faser osv.

Har du erfaring med projektledelse og samtidig været igennem en grundlæggende projektlederuddannelse? Så er næste trin for dig at se indad på dig selv. Det betyder at det handler mindre om den “hårde” del af projektledelse og mere om den bløde del, med ledelse af dig selv og dit projekt. I praksis vil det være en uddannelse eller kursus, hvor emner såsom motivation, kommunikation, medarbejdersamtaler og lignende vil være de primære.

Når du været igennem både projektprocesserne og det personlige lederskab, har du dækket en væsentlig del af din grunduddannelse som projektleder. Herfra er det forbedring, med kurser i nye metoder og opdatering med den nye viden der hele opstår. Fortsat inden for samme område, som man bedriver projektledelsen i.

Er du interesseret i et kursus i projektledelse?
Kurset foregår 100% online, koster kun 4495kr inkl. moms og du kan starte allerede i dag.

Læs mere

Form på projektlederuddannelse

Der findes grundlæggende to forskellige former for undervisning.

  • Klassiske kurser – i fysiske lokaler med en underviser
  • Online kurser – som foregår via internettet

De klassiske kurser kan virke som det sikre valg, men ofte vil de også være markant dyrere end de online kurser, hvor der ikke skal være en underviser og lokaler.

Så den optimale værdi for pengene, får du ved de online kurser. Det er vel og mærket de online kurser, som ikke “kun” er online. Det skal forstås på den måde, at online kurser bør stille spørgemulighed til rådighed for dig igennem kurset. Ellers kan du hurtigt blive efterladt med dine spørgsmål.

Dertil har online kurser også den fordel, at du selv har kontrol med tempoet. Du kan læse det hurtigt eller tage dig god tid. Er børnene syge, så gør du det bare ugen efter. Fleksibilitet er derfor en væsentlig parameter.

Online kurser brager frem i øjeblikket, af samme årsag. De kan bare gøres markant billigere og samtidig give den samme eller bedre værdi til dig som kursist.

Certificering af projektlederuddannelse

Certificering af projektlederuddannelse er lidt et følsomt emne.

På den ene side, kan de fleste godt blive enige om, at det ikke er en certificering der gør en projektleder god. De giver heller ikke den store værdi, hvis man søger projektleder job, fordi så mange har dem.

På den anden side, vil mange gerne have noget dokumentation på den viden de har. Hvilket jo giver rigtig god mening.

Om muligt, bør man derfor se udover de mest kendte certificeringer, såsom Prince2. I stedet bør man fokusere på de kompetencer, som man kan få på den pågældende projektlederuddannelse og dermed kunne fremvise resultatet af de kompetencer på CV’et. Det vil give det mest solide CV og dig et nemmere liv som projektleder.

Nu har vi dækket lidt forskellige områder, som du skal være opmærksom på, i dit valg af projektlederuddannelse.

Vi håber du finder det rigtige forløb for dig.