Overskud af ledelse er vigtig for succes

Vi skal se lidt nærmere på hvor vigtigt overskud af ledelse er på projekter.

Vi har selv arbejdet med en del projekter og vi har også været med til at afgive en del tilbud på forskellige projekter.

De projekter vi har set der er kørt mest i hegnet, er dem hvor der har været et tydeligt underskud af ledelse.
Det kunne være at man har sat for lidt projektleder timer af til projektet. Det gør at projektledelse bliver en flaskehals og giver ikke det nødvendige overskud af ledelse.

Vi oplever at det er noget man ofte ser ude i verden, når man ser på projekter. Nemlig at at de kære projektledere har enormt travlt og er konstant optaget af møder, som i praksis er det modsatte af overskud af ledelse.

Det vil vi faktisk mene er et stort problem. Vi har selv oplevet at komme på de her projekter, hvor projektledelsen har været for ringe repræsenteret. Disse projekter er simpelthen, med et godt engelsk ord “mismanaged”. De stakkels mennesker havde ikke tid til at gøre det de vidste var nødvendigt.

Er du interesseret i et kursus i projektledelse?
Kurset foregår 100% online, koster kun 4495kr inkl. moms og du kan starte allerede i dag.

Læs mere

Vi ved også godt hvorfor det typisk opstår. Når man er i gang med at estimere et projekt og det skal sælges, så betyder det ofte at prisen skal være lavest muligt. Det kan være fristende at se på projektleder timer og overveje om man mon kunne spare timer der. Men der er jo en grund til at man afsætter tid til en projektleder. Flere kunder, flere leverandører eller en kompleks løsning som kræver meget koordinering, kræver nu engang bare mere projektleder tid.

Så det kan være fristende at skrue niveauet af projektleder timer ned for at levere en billigere løsning, men så risikere man også at projektet starter ud i ledelsesunderskud.

Så hvordan sikrer man overskud af ledelse?

Pas på med at underestimere den tid der skal bruges på projektledelse.

Vi har faktisk haft bedst erfaring med at overestimere det en smule og så i stedet skrue ned for det, hvis det ikke viser sig nødvendigt. Hellere ekstra overskud af ledelse frem for underskud.
Det giver altså bare en bedre start på projektet. Vi ved jo godt allesammen at en god start på projektet gør det også meget nemmere at håndtere senere hen.

F.eks. har vi oplevet et projekt som bestod af cirka 50 mand. Lige inden vi kom på, var der én projektleder til alle mand og han var oven i købet også personaleleder for dem alle…
Projektet var kørt helt af sporet og den stakkels projektleder var kørt helt død. Medarbejderne havde det skidt, kunden havde det skidt og egentlig havde alle det skidt 🙂
Det var der det for alvor gik op for os, hvor galt det kan gå, når man ikke tænker godt igennem hvor meget projektledelse man skal have med.

Hvor meget skal der så til for at få overskud af ledelse?

Vi tror ikke man kan sætte en procentsats eller generelt sige noget om hvor meget projektledelse der skal til.
Det handler mere om at vurdere hvilke type af projekt man står over for. De steder vi tidligere har arbejdet, har vi forsøgt os med lidt forskellige måder at gribe det an på.

Det der har virker bedst, er at se på hvilke faktorer projektet skal leve under. Det kunne f.eks. være hvorvidt det er et politisk eller offentligt projekt, som i sig selv kræver særlig kompetence og energi. Det kunne også være relevant med antallet og typen af underleverandører. Ligeledes hvilke medarbejdere der kan tilknyttes projektet og deres kompetencer.

Det skulle gerne hjælpe til at få et helhedsbillede over hvilken grad af styring og ledelse det pågældende projekt har. Og så lad være med at underestimere det. Det bliver dyrt på længere sigt.